zaterdag 27 maart 2010

MuHKa


Op dinsdag 16 maart zijn we naar het MuHKa (Museum voor Hendendaagse Kunst) te Antwerpen geweest.
Om 13u15 moest iedereen stipt aan het MuHKa zijn, want de rondleiding begon om 13u30.
Iedereen kreeg een stickertje opgekleefd. Zo wisten de mensen van het MuHKa dat we betaald hadden. Daarna hebben we onze tassen en jassen in lockers gestoken zodat we er niet mee moesten sleuren.De rondleiding die we kregen noemde 'Dubbelfocus' en heeft 2,5 uur geduurd.Met een groepje van 10 gingen we met onze gids naar een bijzonder mooie plaats waar we een korte uitleg kregen voor de echte rondleiding zou starten.


De gids liet ons ervaren dat je op verschillende manieren naar voorwerpen,... ofwel kunst kan kijken. Dit hebben we dan eens uitgetest met enkele speelgoedjes.
Ook moesten we in 1 woord opschrijven wat we vonden van kleuters en kunst.
Iedereen schreef een woord op. Alle woorden werden overlopen en er werd iets bij verteld.

Na de korte kennismaking zijn we meteen over gegaan naar de rondleiding.
We hebben korte opdrachtjes gedaan die de gids ook met kleuters zou doen.
Een opdracht dat me bij is gebleven is dat we in een treintje moesten gaan staan met onze ogen dicht. De gids nam ons mee. We moesten goed letten op wat we hoorden en wat ze zagen met onze ogen dicht. Er waren heel veel lichtschakeringen waar te nemen (licht-donker) en er waren ook verschillende geluiden te horen. Bv. Fluitende vogeltjes (dit kwam voor in een film die aan het afspelen was), het gestap van iedereen voor en achter je, de geur van hout,...Op deze foto zie je een stukje van de film dat afgespeeld werd, waar we de vogels in hoorde, en het houten kunstwerk dat we roken.

We hebben ook een leuke opdracht gedaan op eigen niveau. We moesten per 2 gaan staan. We kregen nummer 1 of nummer 2. De nummers 1 moesten zich voor het kunstwerk zetten op de grond. De nummers 2 moesten een potlood en een blad nemen en met de rug tegen nummer 1 gaan zitten. Nummer 1 beschreef wat hij zag aan het kunstwerk. Nummer 2 tekende wat nummer 1 vertelde. Dit is het kunstwerk waar de opdracht mee gedaan werd.

Na de rondleiding zijn we terug samen gekomen op de prachtige plaats om even stil te staan bij wat we allemaal gezien hebben. Ook hebben we even stilgestaan bij onze mening kleuters en kunst. Iedereen moest bij zichzelf denken of hij nog altijd hetzelfde beeld had van kleuters en kunst dan voor de rondleiding.
Mijn menig was helemaal verandert. Ik vond voor de opleiding dat kunst voor kleuters te abstract was. Maar na de rondleiding is mijn gedacht hierover verandert. Kleuters kijken op een heel andere manier naar kunst dan wij en ontdekken allerlei leuke dingen, zien in het voorwerk gekke figuren,...
Kleuters en kunst gaat dus zeker samen.

Ook hebben we even een kijkje mogen nemen achter de schermen van het opbouwen van een nieuwe tentoonstelling. Het was zeer leuk om eens te mogen kijken hoe dat in zijn werk gaat.
De kunstwerken worden in enorm grote houten pakken vertransporteerd zodat het zeker niet beschadigd kan geraken.

vrijdag 26 maart 2010

Toneel: 'En toen ... was er kalkoen'

Op zondag 21 maart ben ik samen met Nele en onze vriendjes naar toneel geweest. Het toneel ging door in Gingelom om 14u30. 'En toen ... was er kalkoen' is een productie van Ruud De Ridder en Sven De Ridder. Het werd opgevoerd in het Gingeloms dialect.

Toen we binnen kwamen stond op elke stoel een kaartje. in dat kaartje stond een kerstwens.
Ieder kaartje had een andere boodschap.
In mijn kaartje stond: "De kerstboom staat de fonkelen met zijn lichtjes in 't kristal. We heffen ons glas op en dronken. We hopen dat het jullie goed gaan zal."

Het toneel speelde zich af in de tijd rond kerstmis.
Bij de familie Van Overloop is het kerstfeest. Het koppel (Yolande en Hector) dat het feest organiseert wil de hele familie langs de kant van Yolande weer bij elkaar brengen want ze heeft een belangrijke mededeling. Niet iedereen is even blij als ze elkaar terug zien.
De reden van de samenkomst is de erfenis verdelen van Yolade haar vader.
Het gaat om enkele miljoenen.

Yolande heeft al dat geld gevonden in de voering van de zetel van haar vader en wil het verdelen. Iedereen is er erg mee opgezet tot de pakjes open gedaan worden.
Het gaat om zeer oude biljetten in Belgische Franken, die niet meer omgeruild kunnen worden.
Niemand is daar mee opgezet en ze vertrekken om beurt allemaal naar huis.
Het is Yolande dus niet gelukt om haar familie weer bij elkaar te brengen...


Het was een zeer leuke ervaring om een toneel te zien in het plaatselijk dialect.
Hier en daar verstond ik niet alles. Een voorbeeld daarvan is 'nistel'. Ik vroeg dan aan Nele wat een 'nistel' is, ze vertelde me dat een 'nistel' een veter is.
Verder had het toneel een zeer leuke sfeer. Het trok je helemaal mee in het verhaal.

vrijdag 19 maart 2010

Musical 'Honk!'


Op zaterdag 13 maart zijn Nele en ik samen met onze vriendjes naar de musical 'Honk!' gaan kijken in de Sint-Michielskerk te Leuven.
Dit is de cast:

Als we in de kerk binnenkwamen lager er dekentjes zodat je je goed kon induffelen voor de koude.

Het was vreselijk koud in de kerk, ik was enorm blij dat er dekentjes lagen.
Op een bepaald moment had ik het zo koud dat ik de musical niet meer verder wilde zien.
Toen kwam er verlossing. het was pauze. In de kerk stonden vuurtjes waar je je aan kon warmen. Ook kon je tegen betaling een warm of koud drankje kopen of een tas warme soep.
In het begin van de voorstelling vond ik dat het helemaal niet geschikt was voor kleuters. Maar hoe langer ik er naar keek hoe meer mijn gedacht veranderde.
Er werden soms moeilijke woorden gebruikt maar die moeilijke woorden werden steeds door de cast uitgelegd. De uitleg van het moeilijke woord zat zo mee in het scenario verwerkt dat het op een natuurlijke manier gebeurde.

Op www.artbij.be vind je het verhaal van Honk!
Kort samengevat trekt het verhaal enorm hard op dat van het lelijke eendje.

Het was leuk dat ze zich op het verhaal van het lelijke eendje hebben gebaseerd.
Sommige dingen kon je daardoor voorspellen, maar andere dingen waren compleet anders dan het origineel verhaal.
Het bleef steeds boeiend om naar de kijken.

De cast kon ook prachtig zingen. Er zijn dan ook veel kippenvelmomenten geweest.
Verder vond ik het ook heel leuk dat de acteurs gewoon mensen bleven en zich enkel voordeden dat ze een bepaald dier waren. Ik vond het echt origineel dat de acteurs zich niet hadden verkleed in het dier dat ze waren.
Zo was het voor de toeschouwers leuk om uit te vissen wie nu welk dier is.

Het was een zeer hartverwarmende musical.